ΑΡΘΡΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              

« Γιατί να πληρώσω σε μία εταιρεία, για κάτι που μου ανήκει».

Αφουγκράζομαι σε όλη μου την πορεία ως άνθρωπος που υπηρετεί την δημοσιογραφία, την κοινή γνώμη. Τόσο σε προσωπικό όσο και σε δημόσιο επίπεδο, είτε αυτό αφορά τα μέσα ενημέρωσης, είτε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Με σεβασμό στην κάθε άποψη του κοινού, με προσοχή στην κάθε έκφραση και τοποθέτηση του, είτε αυτή είναι θετική είτε αρνητική, (ανεξάρτητα εάν υπάρχει συμφωνία εκ μέρους μου) στόχος μου είναι η άντληση της ουσίας από τον δημόσιο διάλογο ή την δημόσια αντιπαράθεση αν θέλετε, η οποία είναι και αυτή θεμιτή!

Δεχόμενος την πρόταση της Εταιρείας Λιμένος Ηγουμενίτσας για την εκπροσώπηση του Γραφείου Τύπου, (σε βάση αφιλοκερδούς προσφοράς εκ μέρους μου), βασική μου προϋπόθεση ήταν, είναι, και θα είναι, η κοινή γνώμη και η άποψή της, αφ ενός μεν για τις δράσεις της Εταιρείας, αφετέρου και για τις δράσεις της κοινωνίας έναντι της.

Αφορμή για την καταγραφή του ειρμού των σκέψεών μου αποτέλεσε η τοποθέτηση πολλών από εσάς, σε ένα ερώτημα το οποίο, εάν μου επιτρέπετε θεωρώ αρκετά σημαντικό. Σημαντικό διότι εμπλέκει σε πλάνη ατέρμονη , με κίνδυνο την αδράνεια, και επικίνδυνο για την επίκλησή του ως άλλοθι για το μέλον του καθενός από εμάς, όλων μας!

Το ερώτημα που τίθενται εκ μέρος της κοινωνίας στον δημόσιο διάλογο ή και στην δημόσια αντιπαράθεση είναι: « Γιατί να πληρώσω σε μία εταιρεία, για κάτι που μου ανήκει».
Θεμιτό , λογικό και δίκαιο το ερώτημα που θέτει η κοινωνία διότι μέσα από την δική μας δημοκρατία, το λιμάνι ανήκει στους πολίτες, την πόλη, τον Νομό, την χώρα. Υποστηρίζω ακράδαντα το δικαίωμα της κοινωνίας, για την προστασία της κεκτημένης του περιουσίας, των κόπων και του μόχθου της, σε τοπικό και εθνικό επίπεδο.

Το κόστος για την κατασκευή του λιμένα δεν προϋποθέτει σε καμία περίπτωση την ένδειξη προς την Ε.Ε. όπου με την συμμετοχή της στους προϋπολογισμούς και μέρους της χρηματοδότησή του, θεωρεί ότι της ανήκει. Η Ε.Ε. μέσα από θεσμικές ενέργειες, αποφάσεις και προγράμματα δεν επιλέγει χρηματοδοτήσεις έργων με γνώμονα μόνο το τοπικό συμφέρον, αλλά το κοινό συμφέρον της!!!

Άλλωστε το αντίτιμο για την οποιαδήποτε παροχή της, επιτρέψτε μου, έχει το αντάλλαγμα της. Απλό, απτό παράδειγμα οι αλλαγές των καλλιεργειών στην χώρα μας. Γιατί άλλωστε έγιναν αυτές;;;

Έθεσα πολύ γρήγορα ένα παράδειγμα, δεν θα ήθελα να κουράσω άλλο με την στρατηγική και πολιτική της Ε.Ε. επιστρέφοντας στο θέμα μας, που είναι το ερώτημα της κοινωνίας.

Έχουμε βρεθεί, σε ότι αφορά το λιμάνι της πόλης μας, μπροστά σε μία ομολογουμένως δύσκολη κατάσταση, ερήμην της δικής μας κοινωνίας και των δικών μας θέλω. Δεν αξίζει στην δεδομένη στιγμή να αναφερθούμε για το τι έφταιξε, ποιος φέρει την ευθύνη, θα ήταν ανούσιος βερμπαλισμός, πολύτιμο χάσιμο χρόνου και δράσης. Στο κεκτημένο δικαίωμα της κοινωνίας γίνετε ανελέητη υφαρπαγή, χωρίς κανένα έλεος για αυτήν και για το μέλλον της.

Η πλάνη στο ερώτημα που τέθηκε ( διότι υπάρχει πλάνη) εκ μέρους της κοινωνίας απαντάτε με επιχειρηματολογία, και με δράση. Τελικό ερώτημα: «μας ανήκει;». Η προσωπική μου τοποθέτηση είναι απόλυτη, ναι, μας ανήκει.

Βάση των νόμιμων διαδικασιών που προβλέπονται, ( δεν θα αναφερθώ στο ποιος και γιατί έθεσε τέτοιου είδους βάσεις και νομοθεσία) η μόνη δράση στο αδιέξοδο είναι η συμμετοχή της κοινωνίας κάτω από τις προϋποθέσεις που ορίζει ο νομοθέτης, η πολιτεία και γενικά οι εξουσίες της δημοκρατίας μας. Δεν υπάρχει άλλη διέξοδος εκτός από την σύσταση εταιρείας ώστε να διεκδικήσει νόμιμα και κάτω από αντίξοες συνθήκες το κεκτημένο που ζητά η ίδια κοινωνία. Μία κοινωνία η οποία εάν δεν θα συμμετέχει στην δράση, δεν θα μπορέσει στο μέλλον να χρησιμοποιήσει ως άλλοθι την αδράνειά της, διότι έχει καλεστεί για καθολική συμμετοχή.

Σύμφωνα με την υφιστάμενη νομοθετική ρύθμιση για την απόκτηση του λιμένα απαιτείται η συμμετοχή στον διαγωνισμό εταιρειών ή κοινοπραξιών. Εναλλακτική περίπτωση συμμετοχής δεν προβλέπεται, άρα η νόμιμη διεκδίκηση απαιτεί εταιρική στέγη, και εδώ ακριβώς αγαπητή κοινωνία καλείσαι να συστρατευθείς κάτω από την στέγη αυτή. Διότι σε περίπτωση που δεν προκύψει νόμιμα εκ μέρους της κοινωνίας στέγη για την διεκδήκηση, το λιμάνι (δικαίως σύμφωνα με τον νόμο) θα περάσει σε τρίτους, χωρίς εμάς, χωρίς εσάς.

Άρα στο ερώτημα αποκαλύπτεται η πλάνη, « ναι θα πληρώσω » , διότι ο νομοθέτης δημιούργησε με την εξουσία που του παρέχεται αδιέξοδο, μονόδρομη κατάσταση που εάν δεν θα συμφωνήσω μαζί του (με τον νόμο ) το υποτιθέμενο κεκτημένο περιουσιακό μου στοιχείο περνά σε τρίτους χωρίς εμένα.

Με την μικρή, πολύ μικρή συμμετοχή, βάζει ο κάθε ένας μας αυτό το μικρό λιθαράκι , την μικρή σταγόνα , στην προσπάθεια για την διατήρηση του κεκτημένου του/μας.
Βασική προϋπόθεση για την επιτυχία είναι η κατανόηση της κατάστασης από την κοινωνία, χωρίς πάθη, σε απλό και ρεαλιστικό σκεπτικισμό, ενώνοντας το κοινό «θέλω» και όχι τις διαφορές μας.

Το αποτέλεσμα θα κρίνει όλους, ανεξαιρέτως την συμμετοχή ή όχι. Διότι θα υπάρξει αποτέλεσμα το οποίο είναι η πώληση του λιμένα, είτε στην κοινωνία μας είτε όχι.

Σας ευχαριστώ για το βήμα που μου δώσατε.

Υμέτερος
Γρηγόρης Δ. Γιάκης

ΟΙ ΚΑΙΡΟΙ ΟΥ ΜΕΝΕΤΟΙ

του Σωτήρη Γιάκη


Η ΟΛΗΓ Α.Ε. φθάνει στο τέλος της.
Διαχειρίστηκε το λιμάνι της πόλης για σχεδόν δύο δεκαετίες.
Σε όλα αυτά τα χρόνια, έδωσε ψίχουλα στην πόλη.                Στην πόλη όπου στα σπλάχνα της, γεννήθηκε, αναπτύχθηκε και γιγαντώθηκε ο Λιμένας Ηγουμενίτσας.
Κι αυτό έγινε, όχι χωρίς θυσίες!
Η χερσαία ζώνη "έπνιξε" την θάλασσα, με τεράστιες επιχώσεις.
Το τοπίο αλλοιώθηκε.
Η παράκτια ομορφιά της πόλης, χάθηκε.
Η θάλασσα απομακρύνθηκε και "φυλακίστηκε", πίσω απο ακαλαίσθητες καγκελόφρακτες κατασκευές.
Το νέφος από τα καυσαέρια των φουγάρων, μολύνει διαρκώς τον αεροφόρο ορίζοντα της πόλης.
Οι δρόμοι, καθώς και οι υπόγειες υποδομές, διαλύονταν διαρκώς, μέχρι της κατασκευής της Εγνατίας.
Οι οχλήσεις και οι ρύποι διαρκείς, από τις τρεις φάσεις κατασκευής του λιμανιού , επι δυό δεκαετίες.
Μόνιμος σύντροφος μας, όλα αυτά τα χρόνια, η ταλαιπωρία!
Ο βυθός κατεστραμμένος, από τις τεράστιες προπέλες!
Το Δρέπανο διαβρωμένο, από τους κυμματισμούς των πλοίων!
Το φυσικό κάλλος υποβαθμισμένο, σε μεγάλο βαθμό, ένεκα των έργων υποδομής του λιμανιού.
Το γραφικό τοπίο, έμεινε μόνον να αποτυπώνεται ως ανάμνηση, στις ασπρόμαυρες φωτογραφίες!
Η επιβάρυνση βέβαια αυτή του περιβάλλοντος, δεν θα σταματήσει εδώ. θα συνεχιστεί για πολλές πολλές δεκαετίες ακόμα!
Το ανάγλυφο της πόλης, σε μεγάλο ποσοστό ορεινό, δημιουργεί πιέσεις στον κεντρικό ιστό της πόλης, πλησιάζοντας πολύ στο όριο της παραλίας.
Η πόλη ασφυκτιά, ανάμεσα στους ορεινούς όγκους και το λιμάνι, μα οι θυσίες των κατοίκων της, είναι χωρίς αντίκρισμα.
Τα ψίχουλα της ΟΛΗΓ ΑΕ είναι πραγματικά ψιχία, μπροστά στον πακτωλό των εκατομμυρίων απο τα έσοδά της. Έσοδα που ανέρχονται, περίπου στα 2 εκατομμύρια € ετησίως, με σημερινά δεδομένα.
Με το νόμο 2932 του 2001 και το άρθρο 21, έγινε η διάσπαση τού λιμενικού ταμείου. Το νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου με την επωνυμία Λιμενικό Ταμείο Ηγουμενίτσας, μετατρέπεται σε Ανώνυμη Εταιρεία με την επωνυμία Οργανισμός Λιμένος Ηγουμενίτσας ΑΕ, με έδρα το Δήμο Ηγουμενίτσας.
Βάσει του νόμου αυτού,η ΟΛΗΓ Α.Ε., είναι ανώνυμη εταιρεία ΚΟΙΝΗΣ ΩΦΕΛΕΙΑΣ, με σκοπό την ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΟΣ.
Και ρωτώ:
Είναι έργα κοινής ωφέλειας ναι ή όχι,η χρηματοδότηση έργων που θα βελτίωναν τις συνθήκες διαβίωσης των πολιτών της πόλης, στην οποία δραστηριοποιείται και επιχειρηματικά εκμεταλλεύεται η ΟΛΗΓ Α.Ε.?
Είναι εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος, η χρηματοδότηση και κατασκευή έργων υποδομής της πόλης? Ναι ή όχι?
Οι κάτοικοι της Ηγουμενίτσας είναι πολίτες αυτής της χώρας ναι ή όχι?

Και συνεχίζει ο νομοθέτης:

Η μελέτη και εκτέλεση έργων στην περιοχή αρμοδιότητας της ΟΛΗΓ Α.Ε. εγκρίνεται από το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας.
Τί έκαναν τα αμαρτωλά διοικητικά συμβούλια της ΟΛΗΓ ΑΕ; Τί μελέτες και έργα εγκρίθηκαν απο τους κατά καιρούς τοποθετημένους, Διευθύνοντες Συμβούλους της;

Προσέξτε...
Μέτοχοι σε όλα τα λιμάνια του κόσμου είναι το Δημόσιο, τα επιμελητήρια, η Αυτοδιοίκηση και οι ιδιώτες διαχειριστές.
Γιατί απέχει η Αυτοδιοίκηση τόσα χρόνια από την διοίκηση της ΟΛΗΓ ΑΕ? Ποιόν βόλευε αυτή η κατάσταση; Και γιατί; Που ακούστηκε, μέσα στο ίδιο το σπίτι σου, να σε αποκλείουν από την διαχείριση του; Από τα έσοδα του;
Τα οποία έσοδα διασφαλίζονται, με την ανοχή, με τις θυσίες των πολιτών και με την καταστροφή δυστυχώς, μέρους του φυσικού τοπίου?

Πού είναι τα ανταποδοτικά οφέλη προς την πόλη μας; Γιατί η ΟΛΗΓ ΑΕ να έχει 16 εκατομμύρια € αποθεματικό στην τράπεζα της Ελλάδος και να μην τα έχει διαθέσει στην πόλη μας ως ώφειλε;

Γιατί το αμαρτωλό ΤΑΙΠΕΔ, στις 16 Οκτωβρίου 2019, έβαλε χέρι και τσέπωσε 5 εκατομμύρια € από το αποθεματικό της ΟΛΗΓ ΑΕ;
Που τα έδωσε και τι τα έκανε; Και τα 2 εκατομμύρια έσοδα ετησίως;
Πολλά τα ερωτήματα...

Και φτάνουμε σιγά-σιγά στο ξεπούλημα.
Πουθενά στον κόσμο όλον δεν υπάρχουν λιμάνια εκτός Δημοσίου ελέγχου. Σε όλα τα ευρωπαϊκά (και όχι μόνο) λιμάνια μέτοχοι είναι, εκτός από τον ίδιο τον διαχειριστή και το Δημόσιο ΚΑΙ Η ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ. Πουθενά στον κόσμο όλον, δεν πουλήθηκε και δεν πουλιέται λιμάνι, σε έναν και μόνο ιδιώτη.
Ποτέ δεν υπήρξε μνημονιακή υποχρέωση, η πώληση του 67% των μετοχών της Ανώνυμης Εταιρείας. Τα ψηφισθέντα μνημόνια, όσο και το Μεσοπρόθεσμο Σχέδιο του 2012, προέβλεπαν την πώληση του 23,1% των μετοχών, ώστε να παραμείνει πάντα το 51% στην ιδιοκτησία του Δημοσίου.
Ας δούμε το παράδειγμα του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ).
Κανένα μνημόνιο, ούτε καν οι σύμβουλοι που προσέλαβε το ΤΑΙΠΕΔ, δεν ζήτησαν πώληση του 67% του ΟΛΠ.
Προσέξτε! η σύμβαση παραχώρησης, για 2 και μόνον προβλήτες ΤΟΥ ΟΛΠ, αποτιμήθηκε από το ίδιο το ΤΑΙΠΕΔ, σε 1 δισεκατομμύριο € το 2014.
Και έρχεται, το ίδιο το ξεφτιλισμένο το ΤΑΙΠΕΔ και αποφασίζει την πώληση ολόκληρου του ΟΛΠ, δηλαδή λιμάνι με 5 εκατομμύρια τετραγ. μέτρα έκταση, με κτίρια, μηχανήματα, υποδομή λιμένος 37 km, εξασφαλισμένη πελατεία, μεταφορικά μέσα, εξειδικευμένο προσωπικό, πλήρως ψηφιοποιημένο και περιβαλλοντολογικά πιστοποιημένο, για 311,5 εκατομμύρια €!! δηλαδή, για μόλις 104€ το τετραγωνικό μέτρο!!!

Όταν το ίδιο το ΤΑΙΠΕΔ υπερψήφισε κατά την τακτική Γενική Συνέλευση της ΟΛΠ ΑΕ. στις 22 Ιουνίου 2015, την παραχώρηση για 2 μόνον προβλήτες, στο 1 δισεκατομμύριο €!!!
Τα έργα των 3 φάσεων στον Λιμένα Ηγουμενίτσας αγγίζουν τα 300 εκατομμύρια €. Αν ο ΟΛΠ ξεπουλήθηκε για 311 εκατομμύρια €, ο ΟΛΗΓ δεν πρόκειται να πιάσει πάνω από 40 εκατομμύρια. Δηλαδή, αν όλοι Θεσπρωτοί, βάλουν από ένα χιλιάρικο μετοχικό κεφάλαιο και κάνουν εταιρεία, αγοράζουν το λιμάνι τους μόνοι τους!

Η ΟΛΠ ΑΕ για την παραχώρηση διαχείρισης σε 2 και μόνον προβλήτες του λιμανιού, είχε ήδη πετύχει τίμημα αξίας 1 δις ευρώ και ετήσια έσοδα 110 εκατομμύρια € για 35 + 5 χρόνια. Το ΤΑΙΠΕΔ πουλάει ολόκληρο το λιμάνι για 311, 5 εκατομμύρια € για 50 χρόνια!!!!!
ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΑΤΕ?????

Και ας πούμε ότι, που δεν το πιστεύω, για το λιμάνι της Ηγουμενίτσας είναι πλέον αργά.
Υπάρχει και η ΜΑΡΙΝΑ!!!
Υπάρχουν τα 9εκατομμύρια € αποθεματικό της ΟΛΗΓ ΑΕ κατατεθειμένα στον λογαριασμό της εταιρείας, στην τράπεζα της Ελλάδος.
Υπάρχουν τα 5 εκατομμύρια που τσίμπησε με το έτσι θέλω πέρυσι, το αμαρτωλό ΤΑΙΠΕΔ. Υπάρχουν τα 2 εκατομμύρια ετήσια έσοδα του 2020.
ΝΑ ΑΠΑΙΤΗΣΟΥΜΕ ΣΗΜΕΡΑ, τα χρήματα αυτά, να αποδωθούν απο την υπόλογη ΟΛΗΓ ΑΕ εκεί που τα χρωστάει --> Στην Ηγουμενίτσα!!!
Να αναλάβει η ΟΛΗΓ ΑΕ ως φορέας χρηματοδότησης και κατασκευής του έργου, την υλοποίηση της Μαρίνας Ηγουμενίτσας και η Μαρίνα να αποδοθεί στην πόλη.

Ο δήμος Ηγουμενίτσας, να αναλάβει πλέον την διαδικασία παραχώρησης της διαχείρισης της και όχι το ΤΑΙΠΕΔ.
Έτσι και να επίβλεψει την προς το όφελος της πόλης λειτουργία της θα μπορεί και πάγια και σταθερά έσοδα θα δημιουργήσει.
ΞΥΠΝΗΣΤΕ!!!!
ΞΕΣΗΚΩΘΕΙΤΕ!!!!
Τα χρωστάνε στην πόλη, ως ελάχιστο ανταποδοτικό όφελος, για ό,τι κακό έγινε μέχρι σήμερα και για ό,τι κακό θα γίνει, στα επόμενα 60 χρόνια!!
Για να μπορείτε να κοιτάξετε στα μάτια με περηφάνια, μετά από χρόνια, τα παιδιά και τα εγγόνια σας, που σήμερα είναι ανήλικα και να τους πείτε περήφανα!! ΝΑΙ ΗΜΟΥΝ ΚΙ ΕΓΩ ΕΚΕΙ!!!!